Опрезно са климатизацијом

Oprezno_sa_klimatizacijomТоком врелих летњих дана клима-уређај нам је неопходан, у то нема сумње.
Међутим, неадекватно коришћење ових уређаја може лоше да утиче на здравље. Због тога је важно испоштовати два основна правила – разлика у температури не сме да буде већа од пет до седам степени и никако се не сме седети испред климе.
Предуго излагање хлађењу клима-уређаја и еркодишна на температурама које често варирају и по 15 степени у односу на спољашњу температуру може да изазове многе здравствене проблеме. Највише су погођени дисајни органи. Инфекције горњих дисајних путева, сув кашаљ и повишена температура, затим промуклост и отежани говор, иритација слузнице ока типични су симптоми зимских прехлада, али и прехлада због претераног хлађења клима-уређајима. Међутим, због предуге изложености расхладном уређају честа су кочења и болови у зглобовима и мишићима.
Температурна разлика која је већа од пет степени делује као једна врста стреса на наш организам. То негативно утиче и на младе, и на здраве и на болесне. Старије особе и кардиоваскуларни и цереброваскуларни болесници су посебно осетљиви. Преласком из топле средине у веома расхлађену просторију долази до грча крвних судова, мишића и нераца, што се одражава на наш организам.
С друге стране, када се из хладне просторије изађе на врео асфалт може доћи до шока, јер постоји могућност наглог ширења крвних судова. Оваква промена температуре изазива колапс, односно губитак свести, а може да изазове чак и пуцање крвних судова, посебно код старијих особа.

Златна правила расхлађивања

– Просторију климатизујте тако да разлика у температури не буде већа од пет-седам степени
– Климатизовану просторију проветравајте неколико пута дневно
– Искључите климу пола сата пре изласка да бисте се прилагодили спољној температури
– Ако укључујете климу и ноћу, нека то буде уређај који није у соби у којој спавате. Температура у којој се спава не би требало да буде нижа од 22-24 степена..
– Филтере чистите редовно, на сваке две недеље у периоду када користите клима-уређај. На филтерима се скупља прашина, али и бактерије које изазивају алергије
– Ова правила важе и за клима-уређаје у аутомобилима. Сервисирајте их на 10.000 километара

Comments are closed.