Безбедно окружење малог детета

Bezbedno_okru__enje_malog_detetaМало дете од 3 године , исто је што и авантуриста – истраживач кога води искључиво жеља за откривањем, и остваривање задатог ција, без појма о могућој опасности, стога окружење мора бити прилагођено томе.

Физичка спремност трогодишнајка дозвољава им да се сами : попну, дохвате, допузе, довуку отворе , подигну, све што им је надохват руке. Извори потенцијалне опасности за здравље и живот ,морају бити адекватно обезбеђени.

Утичнице за струју да изолујте. Намештај оштрих, равних ивица заоблите штитиницима. Степениште осигурајте гумама против клизања и меким оградама. Прозоре не држите отворене, ако је дете у близини, кревете не стављајте испод прозора. Врата нека имају гумене граничнике како се не би сама затворила, и тако дете „заробила“.

Сва грејна тела која могу довести до опекотине држите под контролом и са сигурносним вентилима.

Жице, гајтане ,сместите иза апарата, близу зидова и даље од знатижељног ока малишана. Сва средства за хигијену, лекове, алкохол стављајте довољно високо да би их дете могло дохватити.

Када испијате кафу, чај или било шта топло не држите дете у наручју.

Причајте свом трогодишњем детету одакле долази опасност, како да је не изазове и како да сам себи помогне уколио до ње дође. Мали авантурсти са три године умеју да слушају и упамте!

И наравно,понашајте се и живите и сами онако како желите да се понаша и живи ваше дете!

Имати радознало и „несносно“ дете од три године, значи да имате здраво, весело и паметно дете.

Да би остало неповређено у том узрасту, НЕ СМЕТЕ ГА ОСТАВЉАТИ САМОГ!

Comments are closed.