Сунчаница и топлотни удар

zastita-od-suncaЛетња жега никоме не прија, па тропске врућине могу да изазову озбиљне тегобе и код потпуно здравих особа. Главни непријатељи нашег организма су сунчаница и топлотни удар. Колико је наш организам спреман да се аклиматизује, прилагоди новим климатским условима? За 10-15 дана боравка на мору трудимо се да што више уживамо у чарима мора, река, језера. Колико је наш метаболизам спреман да то прати? Шта чинити када претерамо?

Шта је сунчаница?

Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури и под утицајем сунчеве топлоте. Наше тело се хлади радом кардиоваскуларног система и знојењем. Како би знојење било ефикасније за време великих врућина кроз кожу протиче знатно већа количина крви која хлади тело и тако штити своје најважније органе, посебно мозак. Ако несмотрено излажемо главу утицају сунца, температура у глави се знатно повећава. Тело настоји да расхлади мозак тако што више хладне крви упућује у главу. Тиме долази до ширења крвних судова мозга и до наглог поваћања његове запремине. То утиче на појаву симптома који су јако слични потресу мозга и нису нимало безазлени. Озбиљни случајеви сунчанице се могу завршити несвестицом па и коматозним стањем.

Симптоми

– јака главобоља
– сува кожа
– стално повећање телесне температуре
– вртоглавица, немир, поспаност и повраћање
– зујање у ушима, поремећај вида, па и несвестица
– пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано
– могуће и повећано знојење путем ког се губи знатна количина течности и минерала, нарочито калијума, који је веома важан за све биохемијске процесе у организму, пре свега у мозгу

Шта учинити?

Особу са оваквим симптомима треба одмах сместити у хладовину или у расхлађену, затамњену просторију и раскомотити је. Важно је постепено расхлађивање лаганим поливањем водом и стављањем хладних облога са ледом на потиљак и главу све док се температура не врати у нормалу. Телесну температуру треба стално контолисати. Човеку погођеном сунчаницом треба давати хладне напитке, али никако кафу и алкохол. У тежим случајевима губитка свести, појаве конфузије и поспаности потребно је што пре позвати лекара.

Шта је топлотни удар?

Сличан је сунчаници и не мора настати као последица директног излагања сунцу. Топлотни удар могу добити радници у пекари или у индустрији крај високих пећи, као и неопрезни возачи у прегрејаном аутомобилу, кампери који спавју у лоше опремљеном шатору или морнари крај прегрејаног бродског мотора.
Топлотни удар настаје као резултат наглог, прекомерног повећања телесне температуре и немогућности организма да температуру одржи у нормалним границама. Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у време летњих спарина, јер је у таквим условима отежано знојење. У таквим условима температура тела стално расте и досеже вредности и до 40. подеока Целзијусове скале. Овако висока температура доводи до дисфункције централног нервног система која разултује делиријумом, конвулзијама, па и комом. Уколико овакво стање потраје може доћи до трајних оштећења и неуролошких поремећаја. Организам се у оваквој ситуацији брани системском реакцијом, која може проузроковати стање шока.

Симптоми

– малаксалост и грчеви
– вртоглавица
– жеђ
– слабост
– престанак знојења
– јака главобоља
– зујање у ушима, пулсирање у грудима
– кожа је сува и црвена
– пулс је слаб и јако убрзан

Топлотни удар настаје нагло и без најаве – изненадним колапсом и падом крвног притиска. Ово је тежак акутни поремећај, који настаје због престанка терморегулације организма, а у најтежим случајевима може узроковати кому и смрт унесрећеног. Зато је неопходна интервенција лекара.

Прва помоћ

У случају топлотног удара као и код сунчанице мора се интервенисати и одмах почети са расхлађивањем. Особу треба склонити у хладовину, скинути му одећу и обилно га расхлађивати хладном водом. Обавезно позовите хитну помоћ!
За време топлотног удара тело губи способност терморегулације тако да се може прегрејати или у неким случајевима расхладити. Због тога је у тежим случајевима неопходно стално мерити телесну температуру и, наравно, сходно томе унесрећеног хладити или утопљавати.
Јако је важно надокнадити изгубљену течност и минерале.

Превенција

Да не би добили сунчаницу, добро заштитите главу. Носите качкете или шешире са ободом, чија калота је од проздрачних материјала. Одећа мора одговарати климатским условима, важно је да је од природних тканина и светлијих боја. Због високих температура организам губи воду, па је важно узимати што више течности. Исхрана такође мора бити уравнотежена и лагана, богата витаминима и минералима. Морате надокнађивати калијум и магнезијум, које уз натрујум и хлор организам нарочито губи. Просторије у којима се борави морају се редовно проветравати, а уколико се користе расхладни уређаји температуре у односу на спољашњу средину не би требало да се знатно разликују.

Склоните дете са јаког сунца

На високе температуре посебно су осетљива деца, а нарочито бебе између шестог месеца и прве године живота, јер немају довољно развијен терморегулациони систем. Зато у данима када је температура изразито висока бебе шетајте само у раним јутарњим или касним послеподневним сатима. Децу не треба утопљавати, али је важно да им дајете што више течности. Пратите понашање свог детета, јер раздражљивост или плачљивост често указују на то да је жедно.
Ни старија деца не би требало да се излажу сунцу између 10 и 18 часова, посебно на бетонским и асфалтним површинама. Уколико дете у том периоду, ипак, борави напољу, главу треба да му заштитите шеширићем или качкетом, а тело намажете кремом за сунчање с високим заштитним фактором.

Comments are closed.