Децембар

У децембру имамо две активности. Обе су на почетку месеца:

– 1. децембар Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а
– 3. децембар Међународни дан посвећен особама са посебним потребама

 

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

svjetski-dan-protiv-aids-a1

 

1.децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли.

Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

 

Међународни дан посвећен особама са посебним потребама

У свету свака десета особа живи са неким обликом инвалидитета, а већина се суочава са неразумевањем и дискриминацијом. Због тога је установљен 3.децембар, Међународни дан посвећен особама са посебним потребама и инвалидитетом.

Мисија Светске здравствене организације је да унапреди квалитет живота особа које живе са инвалидитетом путем националних, регионалних и глобалних активности и да подигне свест јавности о величини проблема и његовим последицама. Један од циљева је и подизање свести о важности интеграције особа са инвалидитетом у све аспекте живљења.

Comments are closed.