Новембар

У новембру имамо три активности:

– 14. новембар Светски дан борбе против шећерне болести
– 15. новембар Међународни дан борбе против опструктивне болести плућа
– 20. новембар Међународни дан детета

14. новембар Светски дан борбе против шећерне болести

1593685_634885744261742500-1

Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. Обележавамо га и у нашој земљи, и користимо посебну прилику да се скрене пажња и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица.

15. новембар Међународни дан борбе против опструктивне болести плућа

pluca

Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обележава се 15. новембра. ХОБП је болест плућа са опструкцијом (сужењем) дисајних путева. Узрок је појачана запаљенска реакција плућа на инхалативне агенсе која доводи до прогресивне опструкције дисајних путева. Уско је повезана са хроничним коришћењем дувана.
ХОБП чине три посебне болести: хронични бронхитис, емфизем плућа и болест малих дисајних путева (хронични бронхиолитис одраслих).

20. новембар Међународни дан детета

slide1-small

Светски дан детета или Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

 

Comments are closed.