Октобар

Октобар месец је национални месец правилне исхране. У октобру имамо следеће активности:

– 1. октобар Међународни дан старих
– 10. октобар Светски дан менталног здравља
– 16. октобар Светски дан хране
– 17. октобар Међународни дан борбе против сиромаштва

 

1. октобар Међународни дан старих

stari

 

Међународни дан старијих особа, међународни дан посвећен старијим особама. Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је 14. децембра 1990. Резолуцију 45/106, која је 1. октобра одредила као Међународни дан старијих особа. Празник је први пут био обележен 1. октобра 1991.

Празник се обележава подизањем свести о проблемима с којима се суочавају старији, као што су старење и злостављање старијих. То је такође дан када се вреднују доприноси старијих људи у друштву.

 

10. октобар Светски дан менталног здравља

9967240865437f1ec0c2d1927083639_v4-big

Светска здравствена организација прогласила је 10. октобра Светским даном менталног здравља. Обележава се сваке године, а циљ му је подизање свести о проблемима менталног здравља у свету као и потицање на улагање у систем подршке менталном здрављу.

16. октобар Светски дан хране

800x600_1816952-orig-1

16. октобар се обележава као Светски дан хране. У складу са овим датумом, месец октобар је проглашен за Месец правилне исхране. Разноврсна и правилна исхрана постала је тренд у свету, па и код нас, и веома је заступљена као тема разговора у медијима и у свакодневном животу. Овај дан обележава се са циљем подизања свести, ширења информација и знања, али и мобилисања јавног мњења и фондова у корист глобалне борбе против глади.Такође, један од циљева је да се формирају исправни ставови и понашање појединца у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих.

17. октобар Међународни дан борбе против сиромаштва

Уједињене нације прогласиле су 17. октобар за Међународни дан борбе против сиромаштва још 1987. године, а овај датум сваке године представља прилику да се кроз бројне иницијативе земље симболично позову да уложе напоре за унапређивање положаја и стандарда живота становништва.

 

Comments are closed.