Јун

У јуну имамо три активности:

– 5. јун Светски дан човекове околине
– 14. јун Светски дан добровољних давалаца крви
– 26. јун Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дроге

5. јун Светски дан човекове околине

Светски дан заштите животне средине, 5. јуни, је дан током кога се у целом свету организују разне еколошке активности и кампање. Тог дана људи широм света уједињено делују како би обезбедили чистију, зеленију и сјајнију будућност за себе и будуће генерације.

14. јун Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви. Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.

26.јун Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дроге

droga

Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Comments are closed.