Мај

У мају месецу имамо чак осам активности и недељу здравља уста и зуба:

– 5. мај Међународни дан бабица
– 10. мајМеђународни дан физичке активности “Кретањем до здравља”
– 11. мај Национални дан добровољних давалаца крви
– 12. мај Међународни дан сестринства
– 15. мај Међународни дан породице
– 20. мај Дан здравих градова
– 22. Међународни дан биолошке разноврсности
– 31. мај Светски дан без дуванског дима
– Трећа недеља маја Национална недеља здравља уста и зуба

 

5. мај Међународни дан бабица

icm_logo1

Међународни дан бабица 5.мај установила је Интернационална конфедерација бабица 1992.године.

Позив бабице је један од најлепших, најхуманијих и најодговорнијих позива. Такође треба напоменути да бабице помажу изградњу здраве породице јер је у рукама бабица кључ за будућност.

У нашој земљи професија бабице је на жалост маргинализована. По статистичким подацима на 100.000 становника ради 32 бабице, што је далеко испод потребног броја.

10.мај Међународни дан физичке активности “Кретањем до здравља“

Од 2002. године Светска здравствена организација обележава међународни дан физичке активности “Кретањем за здравље”, са циљем подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу физичког и менталног здравља.

11.мај Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се с циљем да подигне пажњу јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који несебично учествују у акцијама давања крви. Само за једну операцију на отвореном срцу потребно је чак осам давалаца крви, па је на сваких 100 секунди потребан један давалац.

12.мај Међународни дан сестринства

c82cc4e14a1d2c8c8ffff9840d24b558_xl

12. мај обележава се на дан рођења Florence Nightingale,  зачетнице модерног сестринства као признате професије.

По дефиницији СЗО – професионално подручје рада медицинских сестара је у пружању помоћи појединцу, групи или заједници када њима недостаје снага, воља или знање.

 

15.мај Међународни дан породице

Светски дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1993. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила Светским даном породице.На тај начин је истакла важност породице као основне друштвене заједнице. Циљ обележавања Светског дана породице јесте афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између полова у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би оне могле да испуне своју одговорност према заједници.

20.мај Дан здравих градова

vijesti_34421_v

Дошло се до јасне прекретнице у којој је све усмерено ка урбанизованој средини и живота у њој и морају се предузети акције да би се обезбедило да сви градови у погледу горе наведених аспеката, буду здрави градови. Неопходно је да се скрене пажња целокупном свету на урбанизацију и здравље уз учешће свих фактора заједнице: влада, међународних организација и цивилног друштва којима је заједнички циљ да ставе здравље у срце градске политике.

22.мај Међународни дан биолошке разноврсности

22-05

У циљу подизања јавне свести и повећања разумевања значаја очувања биолошке разнврсности, Уједињене нације (УНЕП) су прогласиле 22. мај датумом међународног Дана заштите биолошке разноврсности. Свуда у свету Светски Дан заштите биодиверзитета се обележава да би се подсетило на угроженост разноврсности живог света на планети и значај њеног очувања.

Трећа недеља маја Национална недеља здравља уста и зуба

zubi

Недеља здравља уста и зуба се у нашој земљи обележава према Националном календару здравља. Превенција болести је и овога пута најважнија тема.
Циљеви недеље здравља уста и зуба су да се привуче пажњана значај здравља уста и зуба, као важне компоненте општег здравља; да се информише становништво о методама за спречавање оралних болести и пружи подстицај за њихову широку примену: да се мобилишу сви сегменти друштва да према својим обавезама и могућностима дају допринос промоцији, унапређењу и очувању општег и посебно оралног здравља и да се мотивишу доктори стоматологије да примењују интегрисани приступ у терапији оралних болести.

Comments are closed.