Март

У марту месецу имамо три активности. Такође, март месец је национални месец борбе против рака.

Март је национални месец борбе против рака

mart-rak

 

Приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака доводе се у везу са начином живота (пушење, неправилна исхрана, физичка неактивност, конзумирање алкохола, претерано излагање сунчевим зрацима) и могуће их је мењати или потпуно елиминисати. Један од основних разлога за овако неповољну епидемиолошку ситуацију у нашој средини је недовољно препознавање ризичног понашања и недовољно ефикасан приступ контроли малигних болести спречавањем и модификовањем фактора ризика, односно спречавањем почетка болести.

Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе у склопу националних програма превенције и раног откривања рака – прави је начин да се смањи ризик од оболевања.

Основне мере превенције су: непушење и боравак у окружењу без дуванског дима; исхрана богата витаминима, минералима, дијетним влакнима и антиоксидантима, са ниским процентом масти и усклађена са енергетском потрошњом; најмање 30 минута физичке активности дневно (шетња и брзи ход, пливање, вожња бициклом, рад у башти…), ограничен унос алкохола, избегавање неумереног излагања сунчевим зрацима и вештачим изворима светлости, као што су соларијуми.
У великом броју случајева малигне болести су излечиве, ако се открију на време.

8. март је дан женских права

Roses and Women's Symbol to Commemorate Women's Day

Међународни дан жена (скраћено Дан жена), међународни празник који се обележава 8. марта сваке године. Тог дана се славе економска, политичка и друштвена достигнућа припадница женског пола.

22. март Светски дан вода

happy-world-water-day-images

Организација Уједињених нација је пре десетак година прогласила 22. март за Светски дан вода, с намером да истакне њену важност и ограничавајућу улогу у развоју.

24. март Светски дан борбе против туберкулозе

tb-day

Свуда у свету, наравно и у нашој земљи, обележава се Светски дан борбе против туберкулозе. Овај датум је изабран јер је тога дана давне 1882. године Роберт Кох први пут видео, односно открио, узрочника ове болести и то под обичним микроскопом. То је био први корак ка препознавању (дијагностиковању) и лечењу (терапији) туберкулозе.

 

Comments are closed.