Септембар

У септембру имамо 3 активности, и у четрдесетој недељи, која спада у септембру, имамо недељу промоције дојења:

– 10. септемпар Светски дан превенције самоубистава
– 11. септембар Светски дан прве помоћи
– 29. септембар Светски дан срца (недеља у трећој недељи септембра)

10. септембар Светски дан превенције самоубистава

wspd

Светски дан превенције самоубиства се обележава 10. септембра сваке године на иницијативу Међународне асоцијације за превенцију самоубиства уз подршку Светске здравствене организације, са циљем да се скрене пажња јавности на самоубиство као један од водећих узрока преране смрти који је могуће спречити. Ширење информација, побољшање образовања, едукација, важни су задаци у таквим напорима.

11. септембар Светски дан прве помоћи

prva-pomoc

Прва помоћ спасава животе и свако од нас може постати херој. На овај начин жели да се покрене иницијатива субјектима друштвене заједнице који доносе одлуке о неопходности да стицање знања из прве помоћи поново постане обавеза и део образовног система, али не као форма већ суштински.

29. септембар Светски дан срца

svetski-dan-srca1_150929_85624

Светски дан срца (енгл. World Heart Day), је манифестација од општедруштвеног значаја која се од 2000. сваке године обележава у целом свету са циљем да се повећање ниво свести становништва о томе да се обољевање и умирање од кардиоваскуларних болестиможе спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин продуже продуктивне године живота радно активног становништва, смање трошкови лечења и економске последице.

Comments are closed.