Дете расте

DETE-rasteИнтегрисани систем промоције здравља мајке и детета

Основа пројекта „Дете расте“ је персонализована информација о здрављу детета која се шаље на мобилни телефон родитеља детета. Од момента пријављивања родитељ добија у наредних годину дана здравствене информације о календару вакцинације детета, обавезним педијатријским прегледима, препорукама у области исхране, препорукама из области психомоторичког раста и развоја, препоруке у области оралне хигијене као и препоруке из области педагогије и васпитања. Целокупан садржај је прилагођен сваком детету појединачно тј. датуму рођења детета.Ове информације родитељ добија у форми смс порука чија је основна функција да подсете, едукују и укажу родитељу шта треба да предузме ради очувања и унапређења здравља свога детета.

Током реализације Студије планирано је да патронажне сестре Дома здравља у Инђији обиђу 1500 родитеља деце старости до три године, да их обавесте о садржају пројекта и да им понуде да се добровољно пријаве на Смс сервис слањем датума рођења, места рођења и имена детета.

На овај начин 1500 родитеља добиће укупно 81.000 смс порука здравственог садржаја док ће Служба здравствене заштите деце добијати редовне извештаје о броју деце као и прегледима . На овај начин ће Дом здравља у Инђији први бити у могућности да у потпуности прилагоди своју здравствену услугу актуелним потребама здравља детета позивањем на превентивни здравствени преглед.

Пријавом на систем омогућава се боља сарадња и комуникација између изабраног педијатра и корисника, а систем је замишљен тако да лекар у сваком тренутку има увид у то када дете треба да дође на наредни преглед или обавезну вакцину, те се на тај начин може на време планирати и заказивати посета педијатру. Осим тога, родитељи се на време обавештавају да је време за одлазак код лекара.

Творац пројекта је Фонд за промоцију здравља МобиМед и др мед. Војислав Стојшин, а пројекат је подржан и финансиран од стране Министарства здравља Републике Србије, Покрајинског секретаријата за здравство АПВ, Српског лекарског друштва, Црвеног крста Србије и Црвеног крста Војводине.

Изузетно је важно истаћи чињеницу да је пројекат подржан и од стране WХО Канцеларије у Београду у оквиру стручне и техничке подршке.

Након шест месеци, здравствена установа имаће и прве податке о степену задовољства корисника сервиса.

Реализацију пројекта омогућила је компанија „Дунав осигурање“.

Comments are closed.