Април

У априлу месецу имамо низ активности:

– 7. април Светски дан здравља
– 20. април међународни дан заштите од буке
– 22. април Дан планете Земље
– 28. април Светски дан безбедности на раду
– Трећа недеља априла је Европска недеља имунизације
– Четврта недеља априла је недеља превенције повреда у саобраћају

7. април Светски дан здравља

7-april-300x225

Светски дан здравља се слави као годишњица оснивања СЗО, с једне стране, али у исто време организација користи тај дан да би скренула пажњу светске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављем људи на глобалном нивоу. Сваке године СЗО и друге институције организују различита међународна, регионална и локална дешавања са фокусом на тему коју је за ту годину препоручила Светска здравствена организација. Светски дан здравља, ове године се обележава под слоганом: „Победи дијабетес“.

20. април Међународни дан заштите од буке

0412_medjunarodni_dan_borbe_protiv_buke

Дана 20. априла обележава се међународни дан заштите од буке. Бука је звук који се субјективно доживљава као прегласан, неугодан или неочекиван.Под буком се подразумева сваки непријатан и непожељан звук, који се својом јачином издваја од осталих.
Бука представља пратећу појаву савременог начина живота, нарочито у условима градске и индустријске средине, али све више и у условима сеоске средине.
Бука на човека делује директно и индиректно оштећујући његово здравље, изазивајући умор и смањење радне способности, омета споразумевање, ремети концентрацију, одмор и сан. Може се сматрати као посебан облик стреса и загађености човекове радне и животне средине.

22. април Дан планете Земље

zemlja-na-dlanu

Циљ обележавања овог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

28. април Светски дан безбедности на раду

bezbednosti-i-zdravlje

Светски дан безбедности и здравља на раду, 28. април, представља међународну кампању која промовише безбедан и здрав рад. Обележавање овог дана је саставни део Глобалне стратегије за безбедност и здравље на раду, која је проистекла из закључака Међународне конференције рада, одржане 2003. године.

Европска недеља имунизације

Десета по реду, Недеља имунизације у Европском региону СЗО обележава се од 20-25. априла и то је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом кроз јачање уверења о потреби заштите сваког појединца од болести које се могу спречити вакцинацијом.

Comments are closed.