Спречите настанак меланома

Spre__ite_nastanak_melanomaШта је меланом?

Меланом је малигни тумор који настаје од пигментних ћелија коже, али се примарно може наћи и у неким другим органима. То је један од најзлоћуднијих тумора уопште, са високим потенцијалом за ране метастазе, те је рано откривање и уклањање пут ка излечењу.

– Меланом се најчешће јавља у средњем жиовотном добу, између 40. и 60. године живота, али је последњих година све чешћа појава и код млађих особа. Екстремно ретко се јавља у дечијем узрасту. Код особа мушког пола чешћи је на леђима, код жена на доњим екстремитетима, ногама – наводи др Јадранка Јанковић, дерматолог у Дому здравља «Нови Сад».

Како га препознати?

Меланом може настати на постојећем младежу, а и на претходно непромењеној кожи.

Промене на младежу су у виду пораста величине, промене ивица, облика, појава асиметрије, промена боје, појаве више боја. То је знак за одлазак на дерматолошки преглед. Такође, појава нове тамне пигментне промене захтева преглед – истиче др Јанковић.

Према њеним речима, превенција појаве меланома је упознавање са факторима ризика, затим едукација о значају превентивних дерматолошких прегледа коже и, наравно, одлазак на преглед након уочавања било какве промене на младежу!

Основни дерматолошки савет је: избегавање дуготрајног и директног излагања сунчевом зрачењу! То је фактор ризика на који можемо утицати.

Сунчање – ризик за настанак меланома

Главни фактор ризика за настајање меланома је штетно дејство сунчевог зрачења. То штетно дејство се испољава због дуготрајних, кумулативних ефеката УВ зрачења које кожа памти од најранијег детињства, или након краткотрајног, али интензивног сунчања и прегоревања у више наврата.

Под већим ризиком су особе светле пути које лако прегоре, затим особе које имају велики број младежа, особе које су већ имале неки кожни тумор или је у породици било случајева меланома. Осим сунчевог зрачења и соларијум има апсолутно штетно дејство на кожу, како када су у питању симптоми прераног старења коже, тако и повећани ризик за патолошке промене на младежима! – напомиње др Јанковић.

Младежи се одстрањују искључиво хируршким путем, у локалној анестезији. Младежи који имају већу могућност патолошке промене, као и неке друге промене на кожи које се могу променити у малигне захтевају превентивно хируршко уклањање.

Comments are closed.