Чувајте се крпеља

Са доласком лепог времена и пролећа, ујед крпеља постаје актуелна тема.

Крпељ је паразит који живи на кожи домаћих и дивљих животиња и при проласку животиње кроз траву се закачи за њене власи. Највише их има на местима где је влажно, у грмљу и високој трави.

Ујед крпеља је безболан због постојања природног анестетика у његовој пљувачки.Ретко се јављају алергијске кожне реакције. Чешће се јавља борелиоза или лајмска болест (на срећу само око 30% крепеља је заражено бактеријом која се зове Borrelia burgdorferi).

Шта је потребно знати?

  1. Избегавајте пределе за које знате да су заражени крпељима
  2. Носите одећу која покрива руке и ноге
  3. Ако дуже боравите у природи на сваких пар сати  прегледајте тело
  4. На кожу наносите средства која одбијају инсекте (репеленте)
  5. По повратку детаљно прегледајте одећу и тело (нарочито теме, предео иза уха, врат, пазух стомак, препоне, задњу страну колена)

Шта предузети ако дође до уједа крпеља?

  1. Не вадите крпеља сами
  2. Не премезујте крпеља алкохолом, петролејом, етром, уљем нити другим средствима
  3. Обратите се обавезно лекару ради стручног уклањања крпеља
  4. У наредних месец дана пратите да ли долази до појаве црвенила на кожи које се шири  или до појаве општих симптома (повишена телесна температура, умор, исцрпљеност, главобоља, болови у зглобовима и мишићима). У овим случајевима  се обавезно јавити лекару.
  5. У лабораторијским условима је могуће проверити да ли је крпељ заражен или не, али је обавезно да се донесе жив крпељ.

Важно је знати да не преноси сваки крпељ неку болест,а сам његов ујед  прође. Чињеница  да одређени број крпеља ипак носи и неку бактерију са собом, изискује да чим приметите крпеља на кожи, позовете свог лекара или се јавите у најближу здравствену установу.

 

Comments are closed.