Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

 

Светски дан борбе против  ХИВ/СИДЕ обележава се 1. децембра сваке године.

То је прилика да се уједине људи широм света у борби против ХИВ-а. Циљеви овогодишње кампање су: подстицање особа које би могле бити у ризику на тестирање, подстицање здравствених радника да нуде тестирање на ХИВ и хепатитис и да то постане рутински у специјалним установама (у складу са постојећим Европским водичем за тестирање), подржавање и уједињење организација у заједници како би повећали приступ тестирању на ХИВ и хепатитисе колико је то могуће и дељење искуства између земаља као и чињење да више владиних тела постане свесно индивидуалних, друштвених и економских добробити иницијатива за тестирање на ХИВ и хепатитисе и како проценити праксе тестирања.

Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је неко заражен ХИВ-ом, узрочником сиде, и требало би да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца, посебно ако се ризично понаша.

Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење и квалитетан и дуг живот особама инфицираним ХИВ-ом, као и заштиту других и спречавање преношења ХИВ-а са мајке на бебу. Такође, правовремено саветовање и тестирање на ХИВ омогућава особама које нису инфициране ХИВ-ом да током поверљивог разговора са квалификованим саветником сагледају и процене сопствене ризике, тј. сопствено ризично понашање и факторе који томе доприносе, и да науче како да примене мере заштите од ХИВ инфекције и других крвљу и полним путем преносивих инфекција. Акције у оквиру националне кампање, а поводом Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе и обележавања Светског АИДС дана, 1. децембра у нашој земљи ће се реализовати под слоганом “ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАШ!”.

Поводом обележавања Европске недеље тестирања и Светског дана борбе против СИДА-е Завод за јавно здравље Сремскa Митровицa у сарадњи са НВО “Асоцијација Дуга”, дана 29.11.2017. организује теренско саветовање и тестирање брзим тестовима на ХИВ.

Планирани датум ове активности био би 29.11.2017. у термину од 12 до 14 час. на главном градском тргу у Инђији.

У оквиру акције вршиће се тестирање на ХИВ свих заинтересованих унутар специјализованог возила , а биће  постављена и  два мања штанда вел 1×1,5м  у сврху дистрибуције  пригодног промотивног материјала са темама из превенције болести и здравих стилова живота.

Comments are closed.