Препоруке за труднице

 

Грип и трудноћа

 

Грип може бити озбиљна болест када сте трудни

Грип је увек непријатнa болест, али код неких људи може бити благ и проћи брзо. Међутим, код трудница грип може да буде много озбиљнији и постоји већа вероватноћа да ће проузроковати тежи облик болести. Трудноћа може да проузрокује привремене промене у имуном систему, на срцу и плућима што труднице чини склонијим да тешко оболе. Оболеле труднице имају већу вероватноћу да буду хоспитализоване, чак и да умру. Такође, могуће су компликације, као што су превремено рођење бебе и њен ограничени раст.

Вакцинација против сезонског грипа – најбољи избор у трудноћи по мајку и дете

Вакцинација против сезонског грипа је безбедна у свим фазама трудноће. Милиони доза вакцине против сезонског грипа се већ годинама дају трудницама широм света, а примање ове вакцине у трудноћи се сматра безбедним. Када се вакцинишете, преносите свој имунитет и на дете, штитећи га током првих шест месеци живота, јер бебе млађе од шест месеци не смеју да приме вакцину.

У честе нежељене последице вакцинације спадају осетљивост и црвенило на месту давања вакцине. Неке особе ретко имају главобољу, бол у мишићима, грозницу, умор и мучнину. Tе нежељене последице су благе и пролазе брзо у поређењу са симптомима грипа.

Шта да радите ако имате симптоме грипа у трудноћи

Ако имате било који од следећих симптома сличних грипу, чак и ако сте се већ вакцинисали, сместа позовите свог лекара или бабицу: повишена температура, кашаљ, упала грла, главобоља, болови у телу, цурење носа, повраћање и дијареју.

Ако имате неки од следећих симптома затражите хитну медицинску помоћ:

  • проблеми са дисањем
  • бол или притисак у грудима или стомаку
  • изненадна вртоглавица или збуњеност
  • често или непрестано повраћање
  • смањени покрети бебе или изостанак покрета
  • висока температура која не реагује на лекове

Comments are closed.