Прехлада или грип?

1856_08-grip_f

Јесен и зима не доносе нам само хладније време, кишу и снег, већ и појаву прехладе и/или грипа.

Каква је разлика између ова два обољења?

И прехлада и грип спадају у групу капљичних инфекција које се преносе капљичним путем. Током говора, кијања, кашљања заражена или оболела особа избацује у своју околину ситне капљице које садржати узрочнике обољења. Те капљице путем ваздуха доспевају до других особа икоје их удисањем уноси у организам, чиме се болест преноси на здраве особе. Здрава особа се такође може заразити и дотичући вирусом инфициране површине и затим их преносећи у свој нос и уста.

Прехлада

Прехлада је најчешћа од свих вирусних инфекција. Веома се брзо шири, уобичајено траје око недељу дана уколико се не искомпликује бактеријском инфекцијом.

Прехладу изазива више од 200 врста вируса који нападају слузницу носа, синуса, грла и бронхија.

Прехлада обично почиње постепено, одликује се нормалном или благо повишеном температуром, зачепљењем или цурењем носа, кијањем. Главобоља, болови у грлу као и кашаљ се такође могу јавити али су блажег интензитета у односу на грип.

Сезонски грип

Грип изазива вирус инфлуенце. Позната су три типа инфлуенце: тип А, тип Б и тип Ц. Вируси грипа спадају у врло променљиве вирусе, а резултат промена је нова варијанта вируса, која у популацији може да проузрокује епидемију.

Сезонски грип настаје нагло, увек је праћен високом температуром, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, осећајем умора и исцрпљености и сувим, неугодним кашљем. За разлику од прехладе зачепљеност носа и кијање се код грипа се ређе јављају.

Како помоћи себи:

– Уносите што више топлих напитака (чајеви, пилећа супа..) и лимунаде
– Конзумирајте што више свежег воћа и поврћа исхрани због садржаја витамина, минерала, антиоксиданса и биљних влакана
– Влажите ваздух у просторијама у којима се налазите
– Редовно проветравајте просторије у којима боравите
– Што више мирујте и одмарајте се

Терапија је углавном симптоматска

– У случају главобоље, болова у мишићима и повишене температуру (>380 Ц) можете користити лекове за снижавање температуре
– Гребање у грлу се смањује сисањем орбилета, употребом спрејева за грло и испирањем грла чајем од жалфије
– За смиривање кашаља могу се користити сирупи (најчешће биљног порекла)
– Против секреције из носа могу помоћи инхалације и спрејеви на бази морске соли
– Антибиотици вам неће помоћи, не узимајте их без консултације са лекаром

Ако се после два-три дана стање не побољша, ако се температура одржава преко 39 или се стање погорша појавом нових симптома обавезно се што пре јавите изабраном лекару.

Comments are closed.