Светски дан хране 16.10.2017. и Октобар – месец правилне исхране

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни  развој” апелујући на један од највећих проблема данашњице – миграције становништва. Велики број  људи је присиљен  да напусти своје домове  због ратних сукоба и/или политичке нестабилности. Глад, сиромаштво и екстремне временске прилике као последица климатских промена су такође фактори који доприносе појави миграције становништва. У 2015. години у свету је било 244 милиона миграната, што представља повећање од 40% од 2000. године до данас. Овај број укључује 150 милиона људи који мигрирају због посла. Исте године, 65,3 милиона људи широм света присилно је расељено због сукоба и прогона, укључујући преко 21 милион избеглица, 3 милиона азиланата и преко 40 милиона интерно расељених лица,  а више од 19 милиона људи је интерно расељено због природних непогода. Око трећина свих миграната  је узраста  од  15 до 34 година, а жене чине скоро половину свих миграната. Велики број миграната потиче из сеоских средина, а многи од њих долазе у земље у развоју које имају иначе врло оскудне  ресурсе. Развој пољопривреде може створити услове за бољу зараду и може допринети не само повећању пољопривредне производње, већ и смањењу миграција из руралних средина. ФАО сарађује са владама, агенцијама УН-а, приватним сектором, цивилним друштвом и локалним заједницама, у решавању миграција кроз политике пољопривредног развоја.

Светски дан хране је и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја – без гладних до 2030. године.

Кључне поруке Светског дана хране 2017. године:

  1. Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.
  2. Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.
  3.  Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјима.
  4. Стварање услова за одрживи пољопривредни развој како би се обезбедили услови за повратак расељених лица.

Сваке године се у око 150 земаља широм света организује велики број догађаја – од маратона преко изложби, представа, такмичења и у циљу обележавања Светског дана хране.

Comments are closed